Miti Blog

Ministry of International Trade and Industry Malaysia Official Blog

Tag Archives:

LAWATAN RASMI YB DATUK AHMAD BIN MASLAN TIMBALAN MENTERI PERDAGANGAN ANTARABANGSA DAN INDUSTRI KE SITI KHADIJAH APPAREL SDN BHD
August 11, 2017 , by Nor Diana Mohamad Sadek

Pada 9 Ogos 2017, Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), YB Datuk Ahmad Maslan bersama-sama Ahli Pengurusan SME Corp. Malaysia, telah mengadakan satu lawatan rasmi ke Syarikat Siti Khadijah Apparel Sdn Bhd yang merupakan pengeluar utama jenama Siti Khadijah bagi penghasilan busana muslimah dan telekung inovasi pertama di Malaysia dengan reka bentuk wajah yang unik dan inovatif. Syarikat Siti Khadijah Apparel Sdn Bhd juga turut menerima Anugerah Perdana dan Anugerah Pemasaran Digital Terbaik di Anugerah PKS Patuh-Syariah Bank Islam-Utusan 2017 dan pemenang Enterprise 50 2016.

Selari dengan inisiatif yang dilaksanakan di bawah pendigitalan PKS, Kerajaan mensasarkan PKS untuk lebih berdaya tahan melalui penambahbaikan di dalam sistem perniagaan atas talian dan aktiviti e-pembayaran. Lawatan rasmi ini merupakan satu medium perantara bagi Kerajaan untuk melihat sendiri perkembangan PKS selain daripada memberikan cadangan penambahbaikan kepada perusahaan mereka...

Read More
MAJLIS NETWORKING HARI RAYA MITI DAN AGENSI BERSAMA SEKTOR SWASTA 2017
July 18, 2017 , by Nor Diana Mohamad Sadek

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) serta agensi di bawahnya telah meneruskan tradisi tahunan kementerian dengan menganjurkan Majlis Networking Hari Raya MITI dan agensi bersama Sektor Swasta 2017. Majlis telah diadakan pada 18 Julai 2017 (Selasa) bertempat di Dewan Perdana MITI, Kuala Lumpur dari jam 12.00 tengahari hingga 2.30 petang.

Seramai lebih 2,000 jemputan telah hadir meraikan Majlis Networking Hari Raya MITI kali ini. Antara jemputan adalah Kedutaan-Kedutaan asing di Malaysia, Majlis Perniagaan, Dewan Perniagaan, Persatuan Perniagaan, Syarikat-Syarikat sektor swasta serta Kumpulan Pengurusan dari sektor awam dan sektor swasta. Turut diraikan pada majlis ini ialah seramai 20 orang anak yatim dari Pertubuhan Kebajikan Anak-Anak Yatim Al-Nasuha, Kuala Lumpur.

Objektif program ini adalah untuk mengeratkan silaturahim sesama warga MITI, agensi di bawahnya serta memperkukuhkan jalinan profesional di antara MITI, agensi di bawahnya, jabatan dan juga...

Read More
2230 Views
339 Comments

SESI BOOK REVIEW, 8 JUN 2017
June 9, 2017 , by Nur Alia Shamsul Hidzry

Sesi Book Review di bawah Program MITI Talent Pool telah diadakan pada 8 Jun 2017 di Pusat Sumber MITI, Aras 2, Podium, Menara MITI. Tujuan program ini diadakan adalah untuk penambahbaikan kemahiran berfikir dan menganalisis data serta kemahiran berkomunikasi dalam membuat penyampaian sesuatu topik secara ilmiah. Pada kali buku “Japanization: What the World Can Learn from Japan’s Lost Decades” karangan William Pesek berkaitan isu kelembapan ekonomi Jepun dan langkah-langkah yang perlu diambil untuk bersaing di peringkat global telah menjadi pilihan Encik Aiman Wong dari Bhg. Dasar dan Rundingan Pelbagaihala. Puan Hamizah Farhana Hussein dari Bahagian Pembangunan Sektor Perkhidmatan pula telah memilih buku “The Great Divide” karangan Joseph E. Stiglitz berkaitan hujah mengapa ketidaksamaan di Barat meningkat. Program ini telah dihadiri oleh Pegawai-pegawai dan kakitangan MITI iaitu seramai 31 orang.

 

Image may contain: 3 people, people smiling, people standing and shoes

 

Image may contain: 3 people, people smiling, people standing

 

Image may contain: 2 people, screen and indoor

 

Image may contain: 1 person, indoor

 

Image may contain: 1 person, screen and indoor

 

Image may contain: 12 people, people smiling, people sitting and indoor

Read More
MAJLIS BERBUKA PUASA MITI & AGENSI 2017 BERSAMA YB MENTERI
June 6, 2017 , by Nur Alia Shamsul Hidzry

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) telah mengadakan Majlis Berbuka Puasa MITI dan Agensi Bersama YB Menteri pada 5 Jun 2017 (Isnin) bersamaan 10 Ramadhan 1438H bertempat di dewan Perdana, Menara MITI.

Tujuan majlis berbuka puasa ini diadakan adalah bagi mengimarahkan bulan Ramadhan disamping mengeratkan lagi hubungan silaturrahim dalam kalangan warga MITI dan agensi. Antara pengisian majlis tersebut ialah, perkongsian ilmu bersama penceramah jemputan Mejar Nizam Bin Dato’ Ahmad Tarmizi, Ketua Imam Masjid, Khalid Al-Walid, Kementerian Pertahanan Malaysia dan jamuan berbuka puasa bersama YB Menteri.

Selain ceramah, Solat Maghrib, Isya’ dan Tarawih secara berjamaah diadakan di Surau Ar-Rahman, Aras 3, Menara MITI. Seramai kira-kira 20 orang pelajar Tahfiz Darul Furqan Kuala Lumpur turut diraikan dalam majlis berbuka puasa ini dan menerima sumbangan daripada YB Menteri. Turut hadir bersama mengiringi YB Menteri ialah YB Datuk Ahmad Maslan, Timbalan Menteri...

Read More
LAUNCHING OF PRODUCTIVITY REPORT 2016/2017
June 1, 2017 , by Nur Alia Shamsul Hidzry

31st May 2017, Kuala Lumpur:  The Productivity Report 2016/2017 had been successfully launched by Minister of International Trade and Industry, Dato' Sri Mustapa Mohamed today at Menara MITI.

According to the report, Malaysia registered a labour productivity growth of 3.5% at RM78,218 from RM75,548 in 2015. This achievement was 84.7% of the 11MP’s targeted level of RM92, 300 to be achieved by 2020.

Meanwhile, the manufacturing sector remained the highest contributor in terms of productivity level at RM106, 647 but recorded a productivity growth of 1.4%, followed by services sector of RM68, 166 with growth of 2.8% and agriculture sector at a level of RM55,485 with growth of 3.4%, recovering from -2.3% in the previous year. The construction sector had a double-digit productivity growth of 12.4% despite the relatively lower productivity level of RM40, 018.

The Productivity Report 2016/2017, can be accessed through www.mpc.gov.my.

 

Image may contain: 2 people, people smiling, indoor

Read More
SEMINAR ON ASEAN ECONOMIC COMMUNITY (AEC) Spreading Your Wings in Asean: Land of Opportunities
May 26, 2017 , by Nor Diana Mohamad Sadek

26 May 2017 - This year marks the 50th anniversary of the ASEAN carrying the theme of “Partnering for Change, Engaging the World.” Since its establishment, ASEAN has evolved into one of the world’s most dynamic regions with accelerated economic performance in recent years.To commemorate the golden celebration of ASEAN@50 this year, MITI as Malaysia’s national coordinator for the economic pillar, will also be organising various programmes and activities.

Today’s seminar on ASEAN ECONOMIC COMMUNITY (AEC) among many, serves as another platform for MITI to showcase and provide a solid testimonial to Malaysians at large, the benefits as well as opportunities drawn from the ASEAN regional integration.

Welcoming remarks was delivered by YB Dato’ Sri Mustapa Mohamed, Minister of International Trade and Industry. Also present at the seminar were YB Datuk Ahmad Maslan, Deputy Minister (Industry) MITI and representatives from MITI and agencies.

Seminar aims at raising awareness...

Read More
CREANOVA LEAN 2017
May 23, 2017 , by Nur Alia Shamsul Hidzry

Shah Alam, 19 Mei 2017 – Selari dengan pelaksanaan Blueprint Produktiviti Malaysia yang menyasarkan pertumbuhan minimum produktiviti buruh pada kadar 3.7 %, Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC) telah berjaya menganjurkan Creanova Lean 2017 yang dirasmikan oleh Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Datuk Haji Ahmad Bin Haji Maslan.

Program Creanova ini merupakan sesi perkongsian amalan terbaik projek-projek pengurusan Lean yang telah dilaksanakan oleh organisasi sektor awam dan swasta yang memberi impak besar terhadap organisasi masing - masing.

Di dalam program yang sama, 26 syarikat PKS telah menerima sijil tamat projek bagi Program Pembangunan Vendor kerjasama dengan MITI dan Program Transformasi Lean untuk Perusahaan Kecil dan Sederhana (PTL-PKS) yang dilaksanakan bersama dengan SME Corp.

Majlis penutup di sempurnakan oleh Ketua Pengarah MPC, Dato’ Mohd Razali Hussain dan 3 anugerah terbaik telah diberikan kepada organisasi yang telah mengikut...

Read More
LAWATAN TURUN PADANG YB MENTERI KE PROJEK NKEA E&E (EPP 10) DAN MAJLIS PELANCARAN KILANG AVIALITE SDN. BHD. OLEH YB MENTERI MITI, GONG BADAK, TERENGGANU DARUL IMAN, 18 Mei 2017
May 19, 2017 , by Nur Alia Shamsul Hidzry

YB Dato’ Sri Mustapa Mohamed telah mengadakan satu lawatan turun padang ke Avialite Sdn. Bhd. (Avialite) dan seterusnya merasmikan syarikat berkenaan. Ia merupakan salah sebuah syarikat pengeluar produk lampu Light Emitting Diode (LED) di Malaysia yang sedang beroperasi di Kawasan Perindustrian Gong Badak, Terengganu. Avialite merupakan salah sebuah syarikat yang telah menerima insentif kewangan daripada MITI melalui SME Corp. Malaysia di bawah Entry Point Project (EPP)-10, National Key Economic Areas (NKEA) Electrical & Electronics (E&E) bagi pembinaan kapasiti dan pensijilan antarabangsa. Bantuan yang diterima membolehkan syarikat ini menerokai pasaran ASEAN seperti Indonesia dan Myanmar. Syarikat ini berjaya membuka peluang pekerjaan baharu kepada anak-anak tempatan di Kuala Terengganu, di mana kesemua 30 orang pekerja syarikat ini adalah warga tempatan.

Di bawah Program Transformasi Ekonomi, Kerajaan Malaysia telah meletakkan EPP-10 sebagai salah satu program untuk...

Read More
PARTICIPATION OF YB MINISTER AND YB DEPUTY MINISTER IN THE WORLD ECONOMIC FORUM ON ASEAN 2017 10 – 12 MAY 2017, PHNOM PENH, CAMBODIA
May 16, 2017 , by Nor Diana Mohamad Sadek

YB Dato’ Sri Mustapa Mohamed, Minister of International Trade and Industry and YB Dato’ Chua Tee Yong, Deputy Minister of International Trade and Industry participated in the World Economic Forum on ASEAN 2017 (WEF on ASEAN 2017) held on 10th to 12th May 2017 in Phnom Penh, Cambodia. Also present at the Forum were Tan Sri Anthony Fernandes, Group Chief Executive of Air Asia, Tan Sri Jamaludin Ibrahim, Managing Director, President and Group Chief Executive Officer of Axiata Group and Dato’ Sri Nazir Razak, Chairman of CIMB Group Holdings.

YB Dato’ Sri Mustapa Mohamed led the discussion on E-commerce facilitation during the “Towards a Regional Digital Single Market” session whilst YB Dato’ Chua Tee Yong participated in the Informal Gathering of World Economic Leaders (IGWEL): ASEAN at 50 and ASEAN Regional Strategy Group (ASEAN-RSG) Meeting with Head of States/Governments (HOS/G) from several ASEAN countries. The ASEAN Leaders endorsed ASEAN RSG’s proposal of...

Read More
LAWATAN SAMBIL BELAJAR KELAB DARUL FALAH UNIVERSITI MALAYSIA KELANTAN, KAMPUS JELI KE MITI
May 15, 2017 , by Nur Alia Shamsul Hidzry

Seramai 37 orang mahasiswa Universiti Malaysia Kelantan (UMK) Kampus Jeli yang juga merupakan ahli Kelab Darul Falah UMK Jeli telah mengadakan lawatan sambil belajar ke MITI pada hari ini, 12 Mei 2017. Rombongan yang diketuai oleh Saudara Mohamad Alif Zamri ini telah beramah mesra bersama YB Dato’ Seri Mustapa Mohamed, Menteri MITI yang juga merupakan penaung kepada kelab tersebut.

Selain daripada mendengar taklimat berkaitan gerak kerja YB Menteri yang disampaikan sendiri oleh beliau, para peserta ini juga telah berpeluang berinteraksi dengan TYT Khalid Ghanim Mohamad Al-Ghaith, Duta Emeriah Arab Bersatu (UAE) yang membuat kunjungan hormat ke pejabat YB Menteri pada pagi ini.

Bertepatan dengan penubuhan UMK sebagai sebuah universiti berteraskan keusahawanan, para peserta lawatan selanjutnya telah diberikan taklimat oleh Encik Mohd Effendi Abd Ghani, Penolong Pengarah, Bahagian Keusahawanan Bumiputera dan PKS MITI berkaitan Bahagian berkenaan dalam aspek Keusahawanan....

Read More

Type Your Search Here

Visitor count : 210852 Last Updated22-07-2019
Blog Category
No announcement for today.

Tags

(Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri 17th Malaysian International Food & Beverage Trade Fair 2016 2016 Malaysia Autoshow 49th anniversary 4PU 4th SME Business Advisory Panel 60 years ACEAN AEC AFAS AFTA AHKFTA AHMAD BIN HJ MASLAN AKI AKI 2016 AMD ANCHOR APEC APEC Ministerial Meeting APECMinisterial Meeting APO ARBC ASEAN ASEAN Border Trade (ABT) 2016 ASEAN Business Advisory Council (ABAC) ASEAN Regional Business Council ASEAN YOUNG Entrepreneurs ASEAN integration ASEAN- India FTA ASEAN-India FTA ASEAN. ASTRO AWANI AZMAN HASHIM Aerospace Agrobank Ahmad Hisham Ahmad Maslan Ahmad bin Haji Maslan Air Treatment Unit (ATU AirAsia Airbus Algaetech Algaetech International Alibaba Alternative medicine Andrew Robb Anti- Dumping Anugerah Enterpris 50 Anugerah Kecemerlangan Industri Apollo Hospitals Apparels Apps Store Asean Economic Community Asean Framework Agreement on Services Asian Development Bank Asian Productivity Organization Asli Australian Minister for Trade and Investment Automotive Industry Avialite Avialite Sdn. Bhd Award Axiata Ayam Brand BAP BDO BEDP BNM BOOK REVIEW BOPP BUSINESS Babar Ali Khan Badan Diklat Pemerintah Provinsi Jawa Barat Bangladesh Bank of China Bi-axially Oriented Polypropylene Plant Bio-Life. Bioeconomy Bioeconomy Corporation Boeing Boeing 737 Bogor Goal Book Review Brazil British-Malaysia Chambers of Commerce (BMCC) Budgets Bumiputera Bumiputera Exporters Development Program Business Accelerator Programme Business Excellence Business Excellence Framework (BEF) CAEXPO CAMBODIA CEO CEPT CGPA CHINA CHUA TEE YONG CIDB CIMB COO COURTERSY VISIT CUEPACS Caexpo Cambodian Chamber of Commerce Celcom Axiata Century Total Logistics Channel News Asia Chek Hup Group of Companies Chemical Company of Malaysian Berhad (CCM) Chile China China Trade Negotiation Committee (AHKTNC) China-ASEAN China-ASEAN FTA Ching Yi Technology Sdn. Bhd Chua Chua Tee Yong Comtec Solar (M) Sdn. Bhd Confederation of Indian Industry Conference Construction Industry Development Board Consumers Corruption Free Pledge Ceremony Creanova Lean 2017 Creation of Millionnaires Generation” (FTCY) Côte d’Ivoire DATUK SERI J JAYASIRI DATUK SERI J. JAYASIRI DECATHLON’S SUCCESSFUL DEPUTY MINISTER DIGI DOHA DPMM Daihatsu Dato 'Azman Mahmud Dato' Mohamad Madani Sahari Dato' Mohd Razali Hussain Dato' Seri Mustapha Mohamed Dato' Sri Ong Ka Chuan Dato’ Dzulkifli Mahmud Dato’ Seri Jamil Dato’ Seri Ong Ka Chuan Dato’ Sri Mustapa Mohamed Dato’Seri Jamil Bidin Datuk (Dr) Hafsah Hashim Datuk Chua Tee Yong Datuk Dr Rebecca Sta Maria Datuk Hamim Samuri Datuk Ir Hamim Samuri Datuk Jacob Datuk Jayasiri Datuk Mustapa Mohamed Datuk Naimun Ashakali Mohammad Datuk Seri Mustapa Mohamed Datuk Seri Mustapha Mohamed Datuk Seri Najib Tun Razak Datuk Seri Najib tun Razak Deloitte Deputy Minister (Industry) MITI Deputy Minister of International Trade and Industry Deputy Secretary General (Strategy and Monitoring Development of Côte d’Ivoire Dialogue Session Dialogue Session with Sarawak Electronics and Supporting Industries Companies Association (SECA) Digital Free Trade Zone Director of the UK Trade and Investment for Malaysia Doha Development Agenda Domestic Modern Trade 2016 Dual Use Goods and the Strategic Trade Secretariat E50 E50 Women Entrepreneur Award ECOMMERCE EKONOMI ELV Policy EPLP EPU ETP EU EUP2P Economic Planning Unit Economic Policy Leaders programme Economic Transformation Program Economic Transformation Programme Economy Eelco Ekspo Solusi IKS 2016 Eksport Eksports Electrical & Electronics Energy Efficient Vehicle Engagement Session with Regulatory Coordinators (RC) Eports European Commission (EC) Events Exis Tech Sdn Bhd Export Exports F&B FDI FMM FMM Council FOKEM FORUM CEO IKS. FRANÇOIS HOLLANDE FRIZ & FRY FOOD FTA FTAs Federal Governmen Federation of Malaya Felcra Financing Fiscal policy Committee (FPC) Food Forbes Foreign Heads of Missions Foreign direct investments Foreign investments Forrest Secret Sdn Bhd Forum Ekonomi Dunia Fraunhofer Free Trade Agreements Free Trade Agreements: What’s in it for SMEs Fujian Party Secretary Futamura Chemical GAIN GDP GDex GE GE Chairman GE Regional Office GENTA GOLF GOVERNMENT-INDUSTRY COLLABORATION TRADE FACILITATION WORKSHOP: REDUCING UNNECESSARY REGULATORY BURDENS (RURB) ON PROCESSED FOOD GST GTP General Electric (GE) Global Acceleration Innovation Network Global Halal Support Centre Global Market Globecycle Goods and Services Tax Google Government Transformation Programme Grand Riverview Hotel Groom Big Guangxi Free Trade Port Area Administrative Committee H. Engkus Sutisna H.E. Mrs. Niale Kaba H.E. Pan Sorasak H1 2016 HALAL HARI BERSAMA PELANGGAN HDC HE You Quan HP Halal Halal Development Industry Halal Development Industry Corporation Halal Excellence Award Halal Hub Halal Industri Development Corporation Halal Industry Development Corp Halal Industry Development Corporation Halal Ingredients Asia 2015 Hari Buku dan Hakcipta Sedunia 2017 Hari Sukan Negara 2016 Anjuran MITI Hicom Hoekstra Honda Hotel Grand Riverview Hungary-Perak Business Seminar ICBC Malaysia ICSMEE ICT IJM Corp Berhad IKLAN IKS IMD INAUNEW INDUSTRI INDUSTRY INSKEN INVESTMENT INVESTMENT MISSION IPI ISIS IT Impact of Ringgit depreciation on SMEs Implementation of Good Regulatory Practice Import Imports Inari India Indian Commerce and Industry minister Nirmala Sitharaman Industri Asas Tani Industries Industry Information and Communication Technology (ICT) Infrastructure Development Finance Company Initial Public Offering Institute for Management Development Institute of Strategic and International Studies Integrasi Ekonomi ASEAN International Trade International Trade and Industry International Trade and Industry Minister InvestKL Investents Investment Investments Ipoh International School Sdn Bhd. JV Jabatan Kemajuan Islam Malaysia Jack Ma Jakim Jelajah Usahawan MITI dan Agensi 2017 Jeli Jepun Jom Masuk IPT (KPTN 2015) KBS KELAB DARUL FALAH UNIVERSITI MALAYSIA KELANTAN KELANTAN KILANG KILANG SIPRO PLASTIC INDUSTRIES SDN BHD (SPI) KKIP KKLW KPDN KPDNKK KPDNKK. KSN KSU KSU MITI Karnival Karnival Pendidikan Tinggi Negara Kelantan Kementerian Kerja Raya Kementerian Kesihatan Kementerian Luar Negeri Kementerian Pembangunan Perindustrian Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri Kementerian Pertanian Kementerian belia dan sukan Khazanah Nasional Khazanah Nasional Bhd Kilang Astaxanthin Beta Algaetech Klinik Usahawan Bumiputera 2016 Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Didalam Perkhidmatan Awam Malaysia Kulim Hi-Tech Park LANGKAWI LED LIMA LIMA'15 LNG LUNCHEON Langkawi International Maritime and Aerospace Exhibition 2017 (LIMA ‘17). Lao PDR delegation Laporan World Competitiveness Yearbook (WYC) Lawatan Lembaga Pembangunan Industri Malaysia Lexus Library on the Go (Door-to-Door) Lumileds MAB Chairman MAHB MAI MAIA MAJLIS BERBUKA PUASA MITI & AGENSI MAJLIS GENTA BAHASA III 2016 MANTAP MANUFACTURE MARA MATRADE MAlaysian Economy MCMC MDEC MDG MEDIA RELEASE MEDIA STATEMENT MEEC MEITI METI MFA MGCC MICCI MID MID Sabah MIDA MIDF MIDF Logistics Forum & Dialog MIEC MIETI MINISTRY OF FOREIGN AFFAIR MITC MITI MITI Deputy Secretary-General MITI Pavilion MITI Report MITI TALENT POOL PROGRAMME MITI Talent Pool MITI Weekly Bulletin MITI Weekly Bulletin trade MITI report MITI weekly Bulletin MITI] MITRANS MNC MNCs MOF MOFA MOU MOW MPC MPIC MPP MRC Industries Sdn Bhd MRO MSC MSDC MTFTA MYGoGlobal Mafipro (M) Sdn Bhd Majlis Pemantauan Produktiviti Kebangsaan Majlis Penghargaan Program Peningkatan Daya Saing Vendor melalui Inovasi Majlis penyerahan Memorandum of Understanding (MoU) di antara MITI dengan ketiga-tiga syarikat anchor Malay Chamber of Commerce Malaysia (DPMM) Malaysia Malaysia Airlines Berhad (MAB) Malaysia Airports Holdings Berhad Malaysia Automotive Institute Malaysia Economy Malaysia Entrepreneurship Forum 2015 (MEF) Malaysia Export Exhibition Centre Malaysia External Trade Development Corp Malaysia International Halal Showcase Malaysia Productivity Corporation Malaysia Promotion Programme Malaysia-India Comprehensive Economic Cooperation Agreement Malaysian Aerospace Council Malaysian Airlines Bhd Malaysian Communications and Multimedia Commission Malaysian Economy Malaysian Industrial Development Finance Bhd Malaysian Investment Development Authority Malaysian Palm Oil Board Malaysian Report Malaysian SMEs: Across Borders Malaysian Standards Malaysian aerospace and Shipbuilding & Ship Repair (SBSR) industries. Malaysian economy Malaysian pavilion Malaysia’s Trade & Investment Manufacturing Manufacturing Industry Market Development Grant Maybank Media Engagement Media Release Memacu Inovasi & Produktiviti Menara MITI Menteri Perdagangan Antarabangsa Dan Industri II Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Perdagangan) Microsoft Mid Tier Companies Development Programme Minister of Commerce of China Gao yan Minister of International Trade and Industry Ministry of Finance Ministry of Finance ( Ministry of Foreign Affairs Ministry of Health Ministry of Industrial Development Ministry of International Trade and Industry Ministry of Works Miti Miti Report Miti Weekly Bulletin MoU Modenas Mohamed Mr Jeff Immelt Mr. Tony Collingridge OBE Mustapa Mohamed MyAPEC MyASEAN Internship Programme MyIPO NAICO NAP NAP review NECC NESR NGO NPOs Nashmir Capsule Sdn. Bhd National Aerospace Industry Coordinating Office National Automotive Policy National Instruments National Key Economic Areas National eCommerce Council (NeCC) National eCommerce Strategic Roadmap Nationgate NeCC Nestle Networking Nora Mohamed OEMs OPPORTUNITIES ORC One Belt One Referral Centre One Road Ong Ka Chuan Outreach Programme P Ravindran PEMANDU PEMUDAH PERAK PERDASAMA PKS PLKN PM PPD PPDSVI PROGRAM PEMBANGUNAN VENDOR PROGRAMME iM4U PUNB PUSAT SUMBER PUSPANITA Palms Garden Beach Resort Pameran Maritime dan Aeroangkasa Antarabangsa Langkawi 2015 Panasonic Manufacturing Malaysia Parts and Components Pelatih Mahasiswa Turun Parlimen Pembangunan Industri Halal Sdn Bhd Pembangunan PKS Kebangsaan Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (PEMANDU) Perbadanan Perbadanan Pembangunan Industri Halal Sdn Bhd Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia Perbadanan Produktiviti Malaysia Perdagangan Perdana menteri Performance Management and Delivery Unit Perjanjian Perdagangan Bebas Perkongsian Trans-Pasifik Persidangan Dunia Ekonomi Cina Pertubuhan Perdagangan Dunia Perusahaan Kecil dan Sederhana Petronas Play Store Plexus Policy Perspective Port Klang Fee Zone Preferential Tariff Rate Productivity Report Program Economic Policy Leaders Program Fast Track Cyberpreneur YAMM Program Pembiayaan Usahawan Wanita Program Peningkatan Enterpris Bumiputera Program Transformasi Ekonomi Program Tunas Usahawan Belia Bumiputera Public-Private Research Network Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka Pusat Sumber MITI Pusat Transformaasi Luar Bandar (RTC) QE/5S QUALITIY Quality R&D RADIO RC Precision Engineering RCEP RHB ROHM-Wako ROO RSiS RUAG RUAG Aviation Malaysia RURB Rajaratnam School of International Studies Ramadhan Ramly Ranhill Regional Comprehensive Economic Partnership Road Sectors Royal Kingdom of Thailand Royal Vopak Russia SABAH SACC SAM Precision Engineering Sdn. Bhd SBAP SBAP meeting SCE SCORE SDSI SECA SIPRO PLASTIC INDUSTRIES SIPRO PLASTIC INDUSTRIES SDN BHD SITI KHADIJAH APPAREL SDN BHD SJAC SLSAM SME SME Bank SME CORP SME Corp SME Corp. SME Corp. Malaysia SME Solutions Expo 2016 SME corp Malaysia SME development SME terbitan Business Media International SMECorp SMEs SMEs in Malaysia SMITA SPRM SPS SRI LANKA STA SYARIKAT RYVERRA CHOCOLATE & CONFECTIONERY SDN. BHD Sadguru Polymers Pvt Ltd & Triace Solution Samajaya Free Industrial Zone SapuraCreest Sarawak Satu Daerah Satu Industri Scientex Berhad Scientex Great Wall Sdn Bhd Securities Commision Service Industry Service Sector Service Sectors Service sector Service sectors Services Sector Services sector Sesi Ramah Mesra Shah Alam Convention Centre Shell Shell Malaysia Shell Malaysia Ltd(SML) Shell Refining Company Shin-Etsu Showcase Groom Big Sime Darby Sime Darby Property Sdn. Bhd SimplySity Sdn Bhd Singapore Cooperation Enterprise Singapore Corp Enterprise Skim Pinjaman Mudah Small and Medium Scale Industries Soft Loan Scheme for Services Development Capacity Development (“SLSCD” Soft Loan Scheme for Small & Medium Enterprises (“SLSME”). Specialised Building Materials Supply Chain Conference Spinal Muscular Atrophy (SMA) Sri Mustapa Mohamed Startup and SME Promotion Startup and SME Promotion Year Strategic Trade Bill Success Story Sunway Sunway Group Syarikat Logistik Petikemas Syed Isa Syed Alwi TEKUN TERAJU TERENGGANU THE 12th China-Asean Expo TIMBALAN MENTERI TM TNB TOK BALI TPP TPP trade TPPA TRADE MINISTER TTPA TUBE TUBE 3.0 TV TV Show Taklimat bersama PKS Talent Corporation Malaysia TalentCorp Tan Sri Mohd Nor Mohd Yusof Tariff Elimination Temasek Foundation Tenaga Nasional Bhd's TeraS Teraju The 21th ASEAN Economic Ministers (AEM) The 57th Workshop Meeting of Heads of National Productivity Organizations The 8th Meeting of the ASEAN-Hong Kong The Economic Planning Unit (EPU) The High Commission of Canada in Malaysia The Malaysia Institute of Transport The Malaysian Investment Development Authority The National Aerospace Industry Coordinating Office (NAICO) The New Global Context The World Trade Organisation (WTO The world economic Timbalan Timbalan Menteri (Industri) Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri Timbalan Menteri (Industri) MITI. Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Town Hall Town Hall Session Townhall Session Toyota Camry Trade Trade Facilitation Trade Figure Trade Performance Trade Review Trans Pacific Partnership Trans Pacific Partnerships Trans-Pacific Partnership Agreement Tunas Usahawan Belia Bumiputera Turkey FTA Turun Padang UEM UMK UMW Corporation UMW Holdings Berhad UMW Toyota UNCTAD UNIVERSE US US-ASEAN Business Council USAHAWAN UTEM United Parcel Services (UPS) United Parcel Services (UPS) Inc. Universiti Malaysia Kelantan (UMK) Untag Usahawan Usahawan Bumiputera VALUE CHAIN Vehicle End-of-Life Policy Vendor Vice Minister from Ministry of Planning and Investment Voluntary Partnership Agreement (VPA) WCC WCES WCY WEF WEP WHS WORKING VISIT WORLD ECONOMIC FORUM(WEF) EAST ASIA 2014 AND TRADE & INVEST WTO Women-led Business Access Global Markets Workshop World Chinese Economic Summit World Competitive Centre World Competitiveness Center (WCC) World Competitiveness Yearbook (WCY) World Economic Forum World Halal Conference 2015 World Halal Summit World Health Organization-Global Service Center World Trade Organisation X-Fab Sarawak Sdn. Bhd YAB Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak YAB Prime Minister YB Dato 'Sri Mustapa Mohamed YB Dato 'Sri Ong Ka Chuan YB Dato' Seri Ong Ka Chuan YB Dato' Sri Mustapa Mohamed YB Dato' Sri Ong Ka Chuan YB Dato’ Sri Mustapa Mohamed YB Datuk Haji Ahmad Bin Haji Maslan YB Datuk Haji Ahmad bin Haji Maslan YB. Datuk Seri Panglima Michael Asang YBM II YBTM YBhg. Datin Sri Khamarzan Ahmed Meah YBhg. Dato' Paduka Syed Isa Syed Alwi YBhg. Datuk (Dr) Hafsah Hashim YBhg. Datuk Mohd Radzif YPU Yang Berhormat Datuk Haji Ahmad bin Haji Maslan Yayasan Amal Maaruf Malaysia (YAMM) Yeo Lian Heng Industries YouthConnect ZICOlaw Zuellig Pharma aec aem aerospace aerospace engineering training and aviation management systems agensi ahmad masalan ahmad maslan alliance bank amanat amazon.com amic anchor anniversary application arvin menon asean asean 50th celebration asia assembly ational Blue Ocean Strategy auto automative automotif automotive autoshow bangladesh bank negara malaysia bernama bilateral relation bilateral relations biojisim biomass bornoe bumiputera business business facilitataion business facilitation business matching session. cambodia cars 15 years centre ceo matrade challenge chor & chah chua chua tee yong cidb cina competitiiveness competitive competitiveness competitveness courtesy create job currency current challenging dan Sime Darby Plantation Sdn. Bhd. datuk ahmad maslan datuk seri j. jayasiri deputy Minister of International Trade and Industry development dialog dialogue digital discovering the new e commerce e&e eCommerce eCommerce Council ecommerce economic situation. economy education eev eksport electrical electronics emerging market encourage domestic investments by private sectors and GLICs. energy efficient vehicles (EEVs) engagement entrepreneurs environment eport World Competitiveness Yearbook 2014 export exports fahrin ahmad farmaseutikal dan Syarikat Hang Tuah Sdn. Bhd felda first half of 2016 fontera food manufacturing fore foreign direct investments foreign trade forex free trade agreement french glc go global google google kuala lumpur google malaysia green technology gross domestic product hafazan halal hari sukan hari sukan negara harvard hdc healthcare high-level Roundtable Meeting highway hong kong human capital human resource iPay88 iks import imports india industri industri makanan dan minuman industries industry industry players insp interest rates international international standards investmen investment investments irAsia iron and steel japan jayasiri jeli jepun kdnk kelantan kempen kl sentral kliabc ksu miti lawatan lawatan kilang lazada leadership liberalisation local smes logistic low carbon luncheon macis maha2016 mai malaysia malaysia-new zealand malaysian malaysian business manila manufacturing matrade mdec mecc media media release membaca menteri menteri miti metal sub-sector mida middle east midf might mihas miniseries minister miti miti day miti in the news miti malaysia miti minister miti report miti weekly mitiday2016 motor vehicles mou mpc mpppv msi msput mustapa mustapa mohamed naahim naico najib razak nation by 2020 national green technology national timber policy networking new zealand non-tariff north africa ong ong ka chuan outreach packaging pahang pan pan borneo pelaburan 2016 pembangunan keusahawanan perak perdagangan perdana perhimpunan permodalan nasional berhad pertandingan pks pnb policy review portland cement pos malaysia prime minister project projek pan borneo promosi proton public service delivery publisit puncak alam raya rcep renminbi research and development resource retails rina neoh road transport rtm sales sam sarawak saudi saudi arabia corporation sce secretary-general selfie services sector showcase small and medium enterprises small and medium enterprises (SMEs) small and medium industries sme sme bank sme corp sme corp malaysia sme corporation sme master plan smecorp smi smidec solid state lighting steel industry stem stem repositori vendor Bumiputera iaitu Vendor Info System atau VIS strategic partnership study visit succes stories suhan movies sunway swasta syarikat berstatus multinasional tahun baru cina tariff tax incentive tda telekomunikasi terengganu textiles the Asociation of Southeast Asian Nations the Digital Free Trade Zone (DFTZ) the electrical and electronics the government's 11th Malaysian Plan timbalan menteri tnb tourism tpp tppa trade tradisional medicine transport and logistics trekkers tube tube programme turun padang uitm umno universiti putra malaysia upm usahaw usahawan value added vendor visit wood wood-based products working visit world economic forums ybm ybtm ypu zalora 2017